Schalke taraftar mezarlığı


Futbol, birçok insan için sadece bir spor ya da hobi olmak yerine hayatta en değer verilen şey konumunda. Liverpool efsanesi Bill Shankly, "Futbol bir ölüm kalım meselesi değil, ondan çok daha önemlidir" diyerek bu durumu özetlemiş. 2013 yılında Almanya'nın köklü kulüplerinden Schalke 04, Gelsenkirchen’de bir taraftar mezarlığı yaptırdı. Bu mezarlığın fikir babası ise bir Türk. Futbol sevgisinin doruk noktası diyebileceğimiz bu mezarlığa olan ilgi her geçen gün artıyor.

Kulübün kuruluş tarihine istinaden 1904 taraftar için mavi beyazlı renklerle tasarlanan “Schalke Fan Feld” isimli bu mezarlığın fikir babası, fanatik bir Schalke taraftarı olan Ender Ulupınar. Alman ekibinin stadı Veltins Arena’ya oldukça yakın olan bu mezarlık, yaklaşık 4.000 metrekarelik bir alanda bulunuyor.

Tribün mantığıyla dizayn edilen taraftar mezarlığının ortasında bir futbol sahası bulunuyor. Hayatını kaybettikten sonra bu mezarlıkta yatmak isteyen Schalke fanatiklerinin ödeyeceği minimum bedel ise 5.000 Euro. Fiyatlar da stadyumlarda olduğu gibi kale arkası ve maraton gibi bölümlere göre belirlenmiş. Orta sahaya defnedilmenin bedeli 6.000 Euro. Bu bedellerin dışında yıllık 125 Euro bakım bedelinin de ödenmesi gerekiyor.

Mezardaki bazı rakamlar da taşıdığı anlam itibariyle dikkat çekiyor. 04 rakamının bulunduğu mezarda takımın efsane sol açığı Adolf Urban yatıyor. Dünyanın en büyük rekabetlerinden olan Ruhr Derbisi’nde Schalke’nin rakibi Borussia Dortmund 09’dan dolayı 9 numaralı mezarda yatan kimse yok. Ayrıca Schalke 04’ün UEFA kupasını müzesine götürdüğü Mayıs 1997 tarihini anımsatan 597 numaralı mezar da oldukça ilgi çekiyor.

Taraftar mezarlığı sadece Almanya’da yok. Arjantin’in önemli kulüplerinden Boca Juniors, taraftar mezarlığı yaptıran ilk kulüp olarak tarihe geçmiş. Brezilya’da ise Corinthians kulübünün 70.000 kişilik mezarlığı mevcut.

Hiç yorum yok