Alman panzeri: Michael Ballack


Bu hafta unutulmazlar serimizde Almanların son zamanlarda yetiştirmiş olduğu en önemli futbolculardan birini ele alacağız, Michael Ballack. Uzaktan attığı muhteşem gollerle hafızalarımızda yer eden yıldız orta saha Avrupa’nın önde gelen kulüplerinde forma şansı buldu. Öte yandan şanssız bir kariyere sahip olan Ballack, 29 kez final oynadı ve hepsini kaybetti.


Michael Ballack, 1976’da Doğu Almanya’nın Görlitz şehrinde dünyaya geldi. Futbola, o dönemlerde Almanya 2.Lig’inde mücadele eden Chemnitzer takımında başladı. 1995 ile 1997 yılları arasında bu takımın formasını giydi ve 2 sezonda toplam 49 lig maçında 10 gol attı. 1997’de Almanya’nın köklü takımlarından Kaiserslautern’e transfer oldu ve ilk Bundesliga şampiyonluğunu burada yaşadı. Daha sonra Bayer Leverkusen’in yolunu tutan Ballack, Leverkusen formasıyla geçirdiği 3 yılın ardından büyük bir yıldıza dönüştü ve Alman Milli Takımının da en büyük kozu oldu. Ayrıca yıldız oyuncu Bayer Leverkusen’in 2001/02 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde finale kadar yükselmesinde başrol oynadı.

Çok büyük bir kulübe transferi beklenen Ballack herkesi şaşırttı ve kendisinde özel bir yeri bulunan Bayern Münih'e transfer oldu. 4 sezon boyunca formasını giydiği Bavyera temsilcisinde kariyerinin zirvesini yaşadı. 107 lig maçında 44 gol kaydetti. Bir orta sahaya göre muhteşem bir istatistik olsa gerek.


2006’da bedelsiz olarak Chelsea’ya transfer oldu ve aynı zamanda Alman Milli Takımı’nın kaptanlığını da yapmaya başladı. İlk sezonu vasat geçen Ballack ertesi sezon kendini topladı ve bu harika performansı ile takımını UEFA Şampiyonlar Ligi finaline taşımıştı ama ne yazık ki finalde seri penaltı sonuçlarında Manchester United'a yenildiler. Bu hayal kırıklığı ilk ve son olmadı çünkü Premier Lig'in son haftasında şampiyonluğu yine Manchester'e bıraktılar. İyi bir sezonun sonunda 2 büyük hüsrana uğrayan Ballack kendini millî takıma vermeye başlamıştı. Euro 2008’de takımını finale taşımayı başardı. Finalde İspanya ile karşılaşan Almanya Fernando Torres'in 33. dakikada attığı golle ikincilikle yetindi ve yine üzülen kaptan Ballack tek teselliyi turnuvanın en güzel gollerinden birini atarak ve en iyi 23 kişilik kadroya seçilerek buldu. FA Cup finalinde geçirdiği sakatlık sebebiyle 2010 Dünya Kupası'nda oynama fırsatını kaçıran Ballack, ülkesi Almanya'da 3 defa (2002, 2003, 2005) yılın en iyi futbolcusu seçilmişti. Sözleşmesi bittiği için Chelsea'den ayrılan Ballack eski takımı Bayern Leverkusen ile 2 yıllık sözleşme imzaladı.



2012’de aktif profesyonel futbolculuk kariyerine nokta koyan Michael Ballack, 17 yıl süren kariyeri boyunca toplam 456 lig maçında görev almış ve 117 gol atmıştır. 1999 ile 2010 yılları arasında Almanya Milli Takımın da formasını giyen Ballack, 98 maçta 42 gol atmıştır.

Ballack, güçlü fiziği, hava toplarındaki hakimiyeti, 2 ayağını da çok iyi kullanabiliyor oluşu ve duran toplardaki başarısıyla oynadığı döneme damga vurmuştur.

Dünya Kupası ve Şampiyonlar Ligi dahil olmak üzere birçok final kaybeden Alman oyuncu çok parlak bir kariyer yaratma fırsatını kaçırmıştır.

1 yorum:

  1. Almanların son dönemlerde ortasaha anlamında yetiştirdiği belki de en önemli saf yetenek. Kroos, onun bir anlamda devamı gibi ama Ballack'ın oyun görüşü, mücadele gücü, fizik direnci ve gol sezisinin yüksekliği ile modern dönemin en iyilerinden birisiydi. Yazı güzel, teşekkürler. Ben de bloguma beklerim...

    https://serdarilefutbol.blogspot.com/

    YanıtlaSil