En büyük 10 dünya derbisi


Futbolda derbilerin yeri çok ayrıdır. Bazı derbilerde politik ve dinsel çekişmeler etkili olurken bazıları ise sadece yerel yakınlığa dayanıyor.

Dünyada büyük yankı uyandıran 10 dünya derbisini sizler için derledik:

10. Kahire Derbisi: Al Ahly - Zamalek


Kahire Derbisi, sadece bu şehrin ve hatta Mısır'ın değil, tüm Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın en önemli spor olayı olarak kabul ediliyor. Al Ahly İngiliz sömürgeciliğine karşı direnen, işgal öncesinin kırmızı renklerini giyen, kendilerini işgale direnen ve milliyetçi olarak görenlerin takımı. Zamalek ise beyaz giyen, yabancıların (İngiliz diyebiliriz) ve takımı olarak kabul edildi. Aynı zamanda nefret edilen Kral Faruk'un ve dolayısıyla onun yerli ve yabancı müttefiklerinin kulübü oldu.

9. Fla - Flu Derbisi: Flamengo - Fluminense


Aile içi parçalanmaya dayanan bu rekabet 1911 yılında bir grup Fluminense'li futbolcunun Flamengo Spor Kulübü'nün futbol şubesini kurmasına uzanıyor.

8. Ruhr Derbisi: Borussia Dortmund - Schalke 04


Ruhr derbisi Almanya'da hayatı durdurma özelliğine sahip. Almanya'nın kömür madenlerinin bulunduğu bir bölge olan Ruhr havzasının her iki takımı da işçi takımı olma özelliğini taşıyor. Bu duruma karşın her iki takımda birbirlerini en önemli rakipleri olarak görüyor.

7. Milliyetçiler, Komünistlere Karşı: Partizan Belgrad - Kızıl Yıldız Belgrad


Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın iki kulübünün arasındaki karşılaşmalardır. Sırplar bu derbiyi aralarındaki ölesiye rekabetten dolayı Ölümsüz Derbi olarak adlandırır. Kızıl Yıldız, "Anti- Faşist Birleşik Gençlik İttifakı" isimli siyasi oluşumun takımı olarak Mart 1945 tarihinde kurulmuştur. Partizan ise birkaç ay sonra, Ekim 1945'te "Yugoslav Halk Ordusu"nun spor derneği olarak kuruldu.

6. Mussolini Dönemine Dayanan Rekabet: AS Roma - SS Lazio


İtalya’nın başkenti Roma şehrinin iki takımının mücadelesidir. Ancak, aynı şehrin takımları olmalarından çok, Romanın sol ideolojiye gönül verenlerin takımı olması, Lazionun ise sağ ideoloji ve türevlerini destekleyenlerce sevilmesi, bu derbiyi farklı kılmıştır. Roma, tarihteki demokrasi anlayışından ileri gelmiş, Lazio ise ırkçılık ile ünlenen ve Mussoliniye kadar dayanan bir düşünceyi temsil etmektedir. Hatta Lazionun isminin başındaki SS kısaltmaları da, Nazi yönetiminin simgelerini çağrıştırmaktadır.

Lazio'nun efsane oyuncusu Paolo Di Canio "Nazi selamı" yapması ile ünlüdür. Ayrıca Lazio taraftarlarına göre "Roma, Yahudilerin desteklediği zenci takımıdır." Rakiplerine, "Auschwitz sizin şehriniz, fırınlar eviniz", derler Yahudi soykırımını anımsatarak.

5. Bütün Savaşların Anası: Panathinaikos - Olympiakos


Yunanistan'ın en başarılı iki ekibi başkent Atina'nın da en ateşli spor olayını sahneliyor. Sadece futbol değil basketbol başta olmak üzere nerede karşılaşsalar büyük rekabet içindeler. İki takım arasında yaşanan ezeli rekabetin son yirmi yılında bir Pire takımı olan Olympiakos'un bariz üstünlüğü göze çarpıyor.

Bu iki takım, Yunanistan'daki iki ayrı sosyal kesimi temsil ediyor. Panathinaikos taraftarları zengin, Olympiakos taraftarları ise fakir kesimden oluşuyor.

4. Mezhep Çatışması: Celtic - Glasgow Rangers


Bu takımların arasında oynanan derbiye ise Old Firm Derby (Eski Sert Derbi) denmektedir. Old Firm derbisinin özelliği ise, dini ve etnik açıdan karşıt görüşlü takımları birbiri ile yüzleştirmesidir. Rangers, Protestan inancına sahip İskoçların temsilcisiyken, Celtic -adı üzerinde- Kelt ve İrlandalı köklerine bağlı Katoliklerin takımıdır. Bu yüzden bu derbi aradaki dinsel, siyasal ve sosyal ayrımlardan dolayı sıradan bir futbol mücadelesinin çok ötesine geçiyor.

3.Kıtalararası Derbi: Fenerbahçe - Galatasaray


İki kulüp arasında din, mezhep ve ırk ayrımı olmaksızın büyüyen rekabet, tüm ülke gündemini meşgul edebiliyor ve siyasi ve ekonomik sıkıntıları bile bir anda unutturuyor.

2.Superclasico: Boca - River Plate


Her iki kulüp de Arjantin’in başkenti Buenos Aires kentinin takımıdır. "Cenevizliler" olarak bilinen Boca taraftarları genellikle işçi sınıfından İtalyan göçmenleri olurken, Los Millonarios (Milyonerler) olarak bilinen River Plate taraftarları daha çok üst sınıflardan geliyordu. Günümüzde ise bu keskin sınıf farkı ortadan kalkmıştır. Her iki kulübün de her sosyal sınıftan destekçileri vardır ve Boca da en az River kadar pahalı transferler yapabilmektedir.

Superclasico dünyanın en büyük ve en vahşi derbilerinden biridir. 1993 yılında oynanan derbide, Boca Juniors rakibine 2-0 yenilmiş, maç sonu River’lı iki taraftar öldürüldükten sonra, Boca taraftarları, şimdi 2-2 oldu demişlerdir.

1.El Clasico: Real Madrid- Barcelona


Dünyada en fazla izlenen derbi olan El Clasico sadece Real ve Barça arasındaki sportif mücadeleye dayanmaz. Real Madrid, faşist diktatör Franco’nun takımı olarak bilinirken Barcelona ise krallık döneminde baskıcı yönetime muhalifliğiyle tanınan Katalan temsilcisidir. Bir kulüpten diğerine transfer olan futbolcuların arabalarının yakıldığı, hatta ölüm tehditleri bile aldıkları ateşli bir derbidir.

Hiç yorum yok