Galiçya’daki Türk dostları


2000 yılında oynanan bir Şampiyonlar Ligi maçında tribünlerden 20 metrelik Türk bayrağı açıldı. Ancak bu tribün bir Türk takımının tribünü değildi. Bu bayrağı açanlar, kendilerine “Los Turcos” yani Türkler diyen, İspanya’nın köklü takımlarından Deportivo La Coruna taraftarlarıydı. Yunan ekibi Panathinaikos’la oynadıkları Şampiyonlar Ligi grup maçında bayrağımızı dalgalandırmışlardı. Deportivo, o dönem Türk medyasında çok konuşuldu ve Türkiye’den birçok taraftar edindi. Peki Galiçya takımının bu Türk sevgisi nereden geliyor? Zamanında La Liga şampiyonluğuna ulaşan ve Şampiyonlar Ligi’nde yarı final oynayan takım şu an neden o günlerinden oldukça uzak? Yazımızda bu soruların cevaplarını arayacağız ve ilk sorumuzun cevabı için Osmanlı dönemine doğru bir yolculuğa çıkacağız.

Osmanlı Devleti, tarih boyunca hoşgörü ve adaletin simgesi olmuş, nerede bir mazlum görse yardıma koşmuştur. 16.yüzyılda İspanya kralının ülkesinde bulunan Yahudilere soykırım yapması üzerine Osmanlı, Yahudileri kurtarmak amacıyla dönemin ünlü denizcisi Barbaros Hayreddin Paşa’yı Galiçya Bölgesi’ne gönderir. Bu bölgede bulunan A Coruna şehrinin insanları da Paşa’ya ve askerlerine yardımcı olur, bu işbirliğiyle birlikte A Coruna’daki halk ve Türk askerleri arasında güzel bir dostluk yaşanır.

Galiçya Bölgesi’nin bir diğer takımı, Deportivo’nun ezeli rakibi Celta Vigo taraftarları ise bu dostluktan hoşlanmaz, Deportivo’ya Türkler lakabını takarak aşağılamaya çalışır, “Siz de onlar gibi barbarsınız” derler. Deportivo taraftarları ise Türk olmanın aşağılanacak bir şey olmadığını savunarak “Evet biz Türk’üz onlar gibi güçlü ve cesuruz” derler. Böylece “Los Turcos” lakabını benimserler, Celta Vigo’luları ise Portekizlilerle yaptıkları işbirliği nedeniyle hain ilan eder ve onlara Portekizli lakabını takarlar.

Yıllar önce başlayan bu rekabet futbola da yansıdı. Galiçya’daki Türk dostları, oynadıkları hemen hemen her maçta tribünde Türk bayrağı açıyor ve İstiklal Marşı okuyor. Ayrıca milli bayramlarımızı ve Atatürk’ü de kendi sosyal medya hesaplarında anıyor.

Ezeli rakip Celta Vigo ise 2006’da Fenerbahçe ile karşılaştıkları UEFA maçında Kürdistan pankartı açarak Türk taraftarlar tarafından tepki görmüştü.

Milli futbolcumuz Emre Çolak, 2016-2018 yılları arasında Deportivo forması giymişti ve taraftarlar tarafından oldukça sevilen bir isimdi.

1999-2000 sezonunda İrureta yönetimindeki Depor, ligi Barcelona’nın 5 puan önünde bitirerek şampiyonluğunu ilan etmişti. 2004’te ise Devler Ligi çeyrek finalinde dönemin efsane takımı Milan’la karşılaşmışlardı. Deplasmanda 4-1 mağlup olan Los Turcos, maçın rövanşında evinde İtalyan ekibini 4-0 yenerek yarı finale adını yazdırmıştı.

Roy Makaay, Rivaldo, Diego Tristan, Valeron, Luque ve F.Conceicao gibi oyuncuların forma giydiği, Avrupa futboluna damga vuran bu takım mali sıkıntılar ve kötü yönetim nedeniyle kendini karanlık günlerin içerisinde buldu. Ligden düşen ve tekrar çıkan bir kulüp profiline bürünen mavi-beyazlılar, şu anda İspanya 2.Ligi'nde 7. sırada bulunuyor. Galiçya’daki Türk dostlarının eski görkemli günlerine geri döneceğine bizim inancımız sonsuz...

Deportivo La Coruna ve Celta Vigo arasındaki ezeli rekabet "Galiçya derbisi" olarak adlandırılıyor.

Hiç yorum yok