Futbolun seyrini değiştiren taktikler


Futbol tarihinde devrim niteliğinde kabul edebileceğimiz taktikler, 70'li yılların başında ortaya çıkmaya başladı. Dünya futbolunu değiştirerek yeşil sahalara yeni bir boyut kazandıran bu taktikleri derledik.

Total Futbol


Hücum zenginliği anlayışına dayanan bu taktiğin mucidi Hollandalı Rinus Michels’tir. Savunma ile hücum bölgesi arasındaki mesafeyi daraltmayı amaçlayan bu oyun sistemini Hollanda ekipleri ve milli takımı iyi bir şekilde uygulamıştır.

Futbol efsanesi Johan Cruyff, bu taktiği Barcelona'ya da aşılamıştır. 1969-73 yılları arasındaki unutulmaz Ajax takımı ve 74 Dünya Kupası'ndaki Hollanda milli takımı bu yapının en güzel örneklerindendir.

Catenaccio


1997’de hayatını kaybeden Arjantin asıllı Fransız futbolcu ve teknik direktör Helenio Herrera'nın fikir babası olduğu bu taktik, pozitif futbolun zıttıdır. Defansif İtalyan futbolunun benimsediği bu sistem, genelde çoğu futbolsever tarafından sevilmez ve sıkıcı görülür. Jose Mourinho, 2010’da Inter'le bu taktikle Şampiyonlar Ligi'nde zafere ulaşmıştı. 2004 Avrupa Şampiyonası şampiyonu Otto Rehhagel'in Yunanistan'ı da bu taktik için güzel bir örnektir.

Tiki Taka


Futbolseverlerin en çok beğendiği, görsel şölen ve kaliteli futbol izlememize neden olan bu taktiğin en güzel örneği Barcelona ve Pep Guardiola’dır. Seri ve kısa paslara dayanan bu sistemde topa sahip olmak gerekir, bu yüzden de sahanın her bölgesinde pres yapmak büyük önem taşır. 70’li yılların Brezilyası bu taktiği uygulayan takımlara iyi bir örnektir.

Sahte 9


Günümüzde oldukça az takımın tercih ettiği bu taktikte santrfrosuz bir oyun stili görülür. Kanat veya ofansif orta saha oyuncuları sahte 9 olarak oynar ve böylece rakibin topu kazandığı zamanlarda 4-6-0 sistemine geçilebilir. Bu taktikte skora katkı ileri uçtaki oyuncular yerine arkadan gelecek koşan oyunculardan gelir. 

2005-2009 yılları arasında Roma’yı çalıştıran Luciano Spaletti Totti’ye bu görevi vermiş ve başarılı bir performans ortaya çıkmıştı. Bu formülün öncüsü diyebileceğimiz Barcelona’da 10 numara oyuncusu Messi sahte 9 göreviyle santrforlardan daha fazla gol kaydediyor.

Gegenpressing


Bu taktiği duyduğumuzda aklımıza gelen ilk isim şüphesiz Jürgen Klopp. Alman çalıştırıcı bu sistemle Borussia Dortmund ile Almanya’da Bayern Münih hegemonyasına son verdi, şu an başında bulunduğu Liverpool’u ise yeniden diriltti.

Gegenpressing sistemini basitçe, rakibi en düzensiz ve dengesiz anında yakalayarak çok adamla ve yüksek dozda yapılan karşı press olarak tanımlayabiliriz. Ancak bu taktiğin uygulanması için birçok faktöre dikkat edilmesi gerekiyor. Öncelikle bu sisteme uygun defansif ve orta saha oyuncularına sahip olmak lazım. Takımın hücum presste agresifliğini arttırmak, az pasla direkt hücuma yönelebilmek ve topun elde edildiği anda hücuma çıkışı tasarlayabilmek de gegenpressing sisteminde oyun anında yapılması gereken adımlardan bazıları. 

Hiç yorum yok