94 yıllık çınara elveda


Türkiye’nin en köklü kulüplerinden olan Mersin İdman Yurdu, Genel Kurul’da alınan karar sonucu kapatılıyor. Çukurova temsilcisi, 3 sezon önce Spor Toto Süper Lig’de mücadele ediyordu. Ancak maddi imkansızlıklar, puan silme ve para cezalarından dolayı amatör lige kadar düştü. Bu kaderine terk edilen 94 yıllık çınarın tarihini ve bugünlere geliş sürecini yazdık.

Mersin İdman Yurdu, 1925 yılında Ziraat Bankası memuru İbrahim Yekta ve arkadaşları tarafından kuruldu. İlk başta Mersin Gençlerbirliği ismiyle, kırmızı-beyaz olarak kurulan kulüp daha sonra Çukurova İdman Yurdu ile birleşerek şimdiki ismini ve rengini aldı. Kulübün kurulmasındaki amaç tarihi kaynaklarda, “Türk gençliğinin, fizik ve moral kabiliyetlerini ulusal ve devrimci amaçlara yöneltmek, yurt müdafaası amaçlarını geliştirmek, beden terbiyesi ve spor yapmasını temin etmek.” şeklinde belirtiliyordu.

Mersin İdman Yurdu'nun taraftar grubu Kırmızı Şeytanlar'ın kulübün ezeli rakipleri olan Adana Demirspor ve Adanaspor rekabetine dair açtığı pankart.
Güney ekibi, kuruluşundan 1949’a kadar bölge birinciliğini kimseye kaptırmadı. 1963-64 sezonunda 2.Lig’e çıktı. 1966-67 sezonunda ise Lefter Küçükandonyadis öncülüğünde ilk kez Türkiye 1.Ligi’ne çıkma başarısı gösterdi. Kulüp, aynı yıl İzmir Denizgücü’nü 2-0 mağlup ederek Başbakanlık Kupası’nı dönemin başbakanı Bülent Ecevit’in elinden aldı. Bu kupa Mersin İdman Yurdu’nun aldığı ilk önemli kupa olarak kulüp tarihine geçti.

1967’den itibaren 7 yıl 1.Lig’de mücadele eden Mersin İdman Yurdu, 1969-70 sezonunda evinde oynadığı maçlarda mağlubiyet yüzü görmedi ve ligi 4. sırada bitirdi. 1973-74 sezonunda 2. Lig'e düştü ancak 1975-76’da tekrar 1.Lig’e yükseldi. Daha sonraki yıllarda inişli-çıkışlı bir performans gösteren Çukurova temsilcisi, 1982-83 sezonunda stadında oynadığı 17 maçta kalesinde yalnızca 1 gol görerek bir sezon boyunca evinde en az gol yiyen takım unvanını aldı.

1982-83 sezonunda Fenerbahçe ile Türkiye Kupası finali oynayan ve Kupa Galipleri Kupası'nda ülkemizi temsil eden Mersin İdman Yurdu kadrosu.
Mersin İdman Yurdu’nun başarıları yalnızca Türkiye ile sınırlı kalmadı.1982-83 sezonunda Türkiye Kupası finalinde Fenerbahçe’ye elenen kırmızı-lacivertli takım, Fenerbahçe’nin aynı yıl şampiyon olması nedeniyle ülkemizi şimdiki UEFA Avrupa Ligi olan UEFA Kupa Galipleri Kupası’nda temsil etme hakkı kazandı. Eleme maçında Bulgaristan temsilcisi Spartak Varna’yla evinde 0-0 berabere kaldı, deplasmanda ise 1-0 yenilerek kupaya veda etti. O tarihten sonra 2.Lig’e düşen Mersin İdman Yurdu, 29 sene Süper Lig’e hasret kaldı.

2013 yılında Akdeniz Oyunları için inşa edilen Mersin Stadyumu, Mersin İdman Yurdu'na ev sahipliği yapıyor.
2010-2011 sezonunda 1.Lig’i şampiyon tamamlayarak 29 sene sonra Süper Lig hasretini sonlandıran Güney ekibi, 2012-13 sezonunun 30.haftasında Kardemir Karabükspor'a 1-0 yenilerek 1. Lig'e düştü. Kırmızı-lacivertli takımın bu ligde kalmaya fazla niyeti yoktu ve bir yıl sonra 1. Lig play-off finalinde Samsunspor'u Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda 2-0 mağlup ederek Süper Lig'e tekrar yükseldi. Sadece 2 yıl Süper Lig’de tutunabilen kulüp, 2014-15 itibariyle maçlarını yeni yapılan 25.497 kapasiteli Mersin Stadyumu’nda oynamaya başladı. Çukurova ekibi, daha önce 16.128 kapasiteli Tevfik Gür Stadyumu’nda mücadele ediyordu.

Mersin İdman Yurdu, 2015-2016 sezonunda 21 puan toplayarak ligi sonuncu tamamladı ve TFF 1. Lig’e düştü. Artık kırmızı-lacivertliler için kötü günler başlıyordu. 94 yıllık çınar rekorlar kırarak alt liglere düştü. Profesyonel liglerdeki en çok gol yiyen, en az gol atan, en az galibiyet alan, en çok mağlubiyet alan ve en az puan toplayan takım oldu.

Mersin İdman Yurdu taraftarı kötü günlerin sona ermesini ve 94 yıllık çınarın küllerinden tekrar doğmasını umut ediyor.
Türkiye’nin en köklü kulüplerinden Mersin İdman Yurdu’nun günden güne erimesine neden olan temel etken maddi sıkıntılar oldu. Puan silme cezaları ve transfer yasakları da kulübü daha da zor duruma soktu. Taraftarlar tribünde yerini alarak elinden geleni yapmaya çalıştı ancak kulübün kötü yönetilmesi ve şehrin önde gelen iş adamlarının yeterli desteğinin görülmemesi kulübün tarih olmasına neden oldu.

94 yıllık çınar, son maçını 28 Nisan’da Erdemli Belediyespor’a karşı oynadı ve yeşil sahalara veda etti. Türk futbol tarihine renk katan bu kulübün kapanması, tüm futbolseverleri üzdü.

Hiç yorum yok