Kadıköy’ün sırrı Yusuf Fahir Baba mı ?


Fenerbahçe, geçen cumartesi Kadıköy’de Trabzonspor ile oynadığı maçta 90+6’da Valbuena ile golü buldu ve yine yenilmedi. Sarı-lacivertliler, evinde Galatasaray’a 20, Beşiktaş’a 14, Trabzonspor’a da 22 yıldır mağlup olmuyor.

Peki, Fenerbahçe’nin bu başarısının arkasında ne var? Fenerbahçe neden Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nda yenilmiyor? Bazılarının dediğine göre cin, büyü, muska gibi nedenlerden dolayı mı yoksa Kadıköy’ün sırrı Yusuf Fahir Baba mı?

Ünlü tarihçi Murat Bardakçı, 2015 yılında Haber Türk gazetesinde Fenerbahçe’nin Şükrü Saraçoğlu’ndaki yenilmezliğini köşesine taşıdı. Stadın “manevi koruma altında” olduğunu ifade eden Murat Bardakçı, koruyanın da 1967’de vefat eden İstanbul’un önde gelen Bektaşi şeyhlerinden Yusuf Fahir Baba olduğunu yazdı. Yusuf Fahir Baba o günden beri gündemden düşmedi ve sosyal medyada sıkça bahsedildi.

Yusuf Fahir Baba, 1891 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar’da uzun yıllar önce kurulan Bandırmalızâde Tekkesi’nin şeyh ailesine mensuptu. Bağlarbaşı’nda günümüzde mevcut olmayan bir Fransız okulunu bitirdi ve bu yıllarda futbola merak sardı. Fenerbahçe’nin temeli olan Black Stockings kulübünde forma giydi. I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Cephesi'ndeki mitralyöz bölüğüne asker olarak gidince futbolu bırakmak zorunda kaldı. Yakınlarının anlattığına göre, işgal yıllarında İstanbul’da Kuvâ-yı Milliye için çalışan ve gizli bir örgüt olan Karakol Teşkilatı’nda görev aldı. Soyadı Kanunundan sonra “Ataer” soyadını kullandı. “Alevilik ve Bektaşilik Sırlarını İfşa Ediyorum” adlı bir kitabı da vardır.

Ayrıca, Murat Bardakçı yazısında Yusuf Fahir Baba’nın önceden tekke olan evinin Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nun hemen yanı başında olduğunu ve zamanla stadyumun genişleme çalışmaları sonucunda bu tekkenin geniş bahçesinin bir kısmının stadyumun içinde kaldığını ifade ediyor.

Fenerbahçe, evindeki lig maçlarında Galatasaray'a en son 22 Aralık 1999, Beşiktaş'a 17 Nisan 2005, Trabzonspor'a ise 23 Ağustos 1997'de yenildi. Tabi insan sormadan edemiyor Yusuf Fahir Baba acaba 1997’den önce neredeydi…

Hiç yorum yok