Ofsaytsız bir futbol mümkün mü ?


Oynadığı dönemde herkesin büyük bir keyifle izlediği efsane futbolcu Marco Van Basten geçtiğimiz Ocak ayında futbol gündemini sarsacak açıklamalarda bulundu. FIFA Teknik Sorumlusu Van Basten yaptığı açıklamada penaltı atışlarının 25 metreden topu sürerek atılması, kupa maçlarında ekstra sürelerin kaldırılması, turuncu kart uygulamasının getirilmesi gibi önerilerde bulundu. Hollandalının en dikkat çeken tavsiyesi ise ofsaytın kaldırılmasıydı. Bu mesele Van Basten’in önerisiyle başlayan bir tartışma konusu değil elbette. Ofsaytın kaldırılması konusu uzun yıllardır tartışılıyor. Kimi futbolseverler ofsaytın futbolun temel taşı olduğunu düşünerek bu öneriye şiddetle karşı çıkıyor kimi ise ofsaytın kaldırılmasının oyun zevkini ve gol sayısını arttıracağından dolayı destekliyor. Peki, ofsayt kaldırılmalı mı? Ofsaytsız bir futbol mümkün mü? Gelin bu meseleyi beraber inceleyelim.

Ofsayt futbolun en çok tartışılan kuralı olmasının yanı sıra futbolu ayakta tutan kuraldır. Ofsayt, oyunun akışkan olmasını sağlar ve oyuna tempo kazandırır. Futbolun doğasına aykırı olan “gol oyununa” engel olur. Tüm bunları bir kenara koyup ofsaytın kaldırıldığını düşünelim:

1-Rakip forvet kale önünde bekler ve onu savunmakla görevli iki defans oyuncusu da kendi kalelerinin önünde kamp kurar.
2-Takım boyları bir anda 80 metrenin üzerine çıkar.
3-Çok fazla uzun top atılır bu da kısa pas oyununa zarar verir.
4-Kanat ağırlıklı oyunda merkez ihlal edilir.

Yukarıdaki maddelerden de anlaşılıyor ki ofsaytı kaldırmak modern futbolun iflası demektir. Modern futbolu mahalle veya halı saha maçına ve hatta basketbol maçına dönüştürebilir. Bu tartışmalar hakkında açıklamada bulunan Slaven Bilic “Ofsayt olmadan futbolun nasıl oynanabileceğini hayal dahi edemiyorum” dedi. Gençlerbirliği Teknik Direktörü Ümit Özat ise "Bu çok saçma bir şey. Ofsayt kuralı futbolun olmazsa olmazıdır. Ofsayt kuralı kalkarsa alanlar çok büyür, kimin ne yediği, kimin ne attığı, kimin nerde oynadığı ve futbolda savunma denilen bir şey olmaz" cümlelerini aktardı.


Büyük futbol adamlarının görüşlerine bakılırsa ofsayt kuralının kaldırılmaması gerektiği görüşü ön plana çıkıyor. Özellikle İngiliz teknik adamları bu önerinin futbola kötü yansıyacağını ifade ederek tepki gösteriyorlar. Ancak ofsaytın kaldırılmasını savunan kitlenin de az olduğunu söyleyemeyiz. Bu öneriyi futbol gündemine sunan Van Basten şu açıklamalara yer verdi:
"Ofsaytsız bir futbolun nasıl olabileceğini çok merak ediyorum. Korkarım ki birçok kişi buna karşı çıkacak. Bana kalırsa ofsayt kuralını kaldırmak, oyunu daha ilgi çekici kılacak. Hücum oyuncuları gol için daha çok şans bulacak. Daha fazla gol atılacak. Taraftarların da görmek istediği bu..."

Ofsaytın kaldırılmasını savunanların temel görüşü ise “ne kadar gol o kadar eğlence” düşüncesi. Bu sayede goller 3 ve 4’lerden 10’lara kadar çıkabilir. Ayrıca tartışılan pozisyon sayısında azalma olacağından dolayı da ofsaytın kaldırılması gerektiğini düşünüyorlar.

Ofsaytın kaldırılması ve diğer getirilmeye çalışılan benzeri yeniliklerin futbolun endüstriyelleşmesi amaçlı yapıldığı açık. Sonuç olarak, ofsaytı kaldırmanın futbola zarar vereceği, onu başka bir spora dönüştüreceği ve bu nedenle ofsaytsız bir futbolun mümkün olmadığı düşüncesindeyiz.

3 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Ofsaytsız bir futbol düşünemiyorum, mahalle maçından farksız olur, defanslar da kalenin dibinden ayrılamaz rakip takımın forvetiyle. Böyle futbol mu olur o zaman? Van Basten nasıl böyle bir şey demiş aklım almıyor. Bu dediği tam bir delilik.

    YanıtlaSil