Futbol dünyasının uçak kazaları



















"Eğer bugün ölürsem, mutlu ölürüm"
(Chapecoense Teknik Direktörü Caio Junior bu sözleri finale çıktıktan sonra söylemişti.)

Brezilya 1.Lig ekiplerinden Chapecoense takımını taşıyan uçağın Kolombiya’da düşmesi futbol dünyasını yasa boğmuştu. Bu kaza sonucu uçaktaki 81 kişinin 76’sı hayatını kaybetti. Chapecoense kafilesi, Sudamericana Kupası finalinin ilk ayağı olan Atletico Nacional maçına gitmek için havalanmıştı. Bu üzücü kaza sonrasında büyük bir jestle Sudamericana Kupası Chapecoense’ye verildi. Futbol dünyasını sarsan bu olay tarihte ilk değil elbette. Torino’dan Manchester United’a birçok takım uçak kazası felaketini yaşadılar.

İşte futbol dünyasını yaralayan diğer uçak kazaları:

1.Torino-1949


O dönemde İtalya’nın en başarılı takımlarından olan Torino Portekizli futbolcu Francisco Ferreira'nın jübile maçı için Benfica ile Portekiz'de karşı karşıya geldi. Torino’nun 4-2 mağlup olduğu karşılaşmanın dönüşü esnasında uçak bir dağa çarparak düştü. Bu üzücü kazada 18’i futbolcu olmak üzere 31 kişi hayatını kaybetti.

2.Manchester United-1958


Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda Yugoslavya takımı Kızılyıldız’la karşılaşan dünya devi Manchester United kendi sahasında 2-1 galip gelmişti. Kızılyıldız deplasmanında ise 3-3 berabere kalarak yarı finale yükseldiler. Bu maçın dönüşünde United kafilesi yakıt ikmali için Münih’e iniş yaptı. Yoğun kar yağışı nedeniyle uçağın kalkışı başarısız oldu. 8’i Manchester United’lı futbolcu olmak üzere 23 kişi hayatını kaybetti.

Takımın kalecisi olan Harry Gregg ise olayın en çok konuşulan isimlerinden biri oldu. Bir yolcuyla bebeğini kurtaran file bekçisi, ayrıca hocası Matt Busby'yi de uçaktan çıkarmayı başardı.

3.Danimarka Milli Takımı-1960


1960 yılında İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen olimpiyatlarda Danimarka Milli Futbol Takımı finale yükselmeyi başarmıştı. Takımda sakatlıkların olmasından dolayı kadroya takviye amacıyla uçak kiralandı. Kötü hava koşulları nedeniyle Öresund Boğazı’na düşen uçakta 8 futbolcu hayatını kaybetti, pilot ise kazadan yaralı olarak kurtuldu.

4.CD Green Cross-1961


Şili’nin köklü kulüplerinden CD Green Croos’un 8 futbolcusu ile teknik ekibinden iki kişiyi taşıyan uçak, And Dağları'nın üzerindeyken düştü. Futbolcu ve teknik ekip haricinde uçakta bulunan 14 kişi daha kurtulamadı. Uçağın enkazı ise Şubat 2015’te bir grup dağcı tarafından bulundu.

CD Green Cross, 1945'te Şili 1. Futbol Ligi'nde şampiyonluk yaşamasına rağmen kazanın ardından eski başarılı günlerine dönemedi ve 1985'de kapatıldı.

5.The Strongest-1969


1969 yılında Bolivya’nın eski kulüplerinden The Strongest’i taşıyan uçak bir hazırlık maçının dönüşünde Viloco bölgesinde kaza yaptı. Kazada 16 futbolcu hayatını kaybetti, toplamda ise 74 yolcu ve 9 mürettebat kurtarılamadı.

6.Pahtakor Taşkent-1979


Özbekistan ekibi Pahtakor Taşkent, o dönem Sovyetler Birliği 1. Futbol Ligi'nde Dinamo Minsk ile yapacağı maç için Ukrayna'ya uçuyordu. Takım kafilesinin bulunduğu uçak, başka bir uçakla çarpışınca toplam 178 kişi hayatını kaybetmişti. Bu kaza, ayrıca tarihin en büyük uçak kazalarından da biridir.

7.Alianza Lima-1987


1987’de Peru'nun Alianza Lima takımını taşıyan uçak, Pasifik Okyanusu'na düştü. 44 yolcu ve mürettebattan sağ kalan sadece pilot oldu.

8.Colourful 11-1989


Hollanda'da yaşayan Surinam kökenli profesyonel futbolcular tarafından, Hollanda'da izole edilmelerini protesto etme amaçlı kurulan Colourful 11 takımını taşıyan uçak, 1989’da olumsuz hava koşulları ve pilotun ihmali yüzünden düştü. 9 mürettebat ve 178 yolcudan sadece 11 yolcu kurtulabildi.

9.Zambiya Milli Takımı-1993


1994 Dünya Kupası'na katılmayı hedefleyen Zambiya Milli Takımı, Gabon ile deplasmanda oynayacağı maç için uçakla Gabon’a doğru yola çıktı. Yakıt ihmali yapan ve arızası olduğu anlaşılmasına rağmen yoluna devam eden uçak, inişin yapılacağı havalimanına çok kısa bir mesafe kala düştü. Gabon'un Libreville şehrinde gerçekleşen ve toplam 30 kişinin yaşamını yitirdiği kazada, Zambiya Milli Takımı'nın oyuncuları ve teknik ekibinden de 18 kişi hayatını kaybetti. Tek kurtulan futbolcu o dönem PSV forması giyen Kalusha Bwalva oldu.

Ümit ederiz ki Chapecoense takımının yaşadığı üzücü kaza bunların sonuncusu olur…

Hiç yorum yok