103 yıllık çınar: Altay


"Altay Spor Kulübünde tanıdığım gençlik iftihara şayandır. Bu gençlik müvacehesinde istikbalin kuvveti ve saadeti en bariz görülmektedir."                                                          Gazi Mustafa Kemal - 14 Ekim 1925 

16 Ocak 1914’te kurulan Altay Spor Kulübü bu sene 103 yaşına girdi. Aynı zamanda “ilklerin takımı” olarak adlandırılan İzmir ekibi Türk futbolunun en önemli simgelerinden birisidir. 103 yıllık dev çınar, kurulduğu yıllarda zor durumda olan Türk halkının gurur kaynağı olmuştu.


Türk Halkının Gururu

Altay’ın kurulduğu yıllarda İzmir’de Rum, Ermeni ve İtalyanların etkisi söz konusuydu. Devrin Valisi Rahmi Bey, Vasıf Çınar Bey ile Necati Beye "Şark İdadisi" isminde bir okul açtırdı. Amaç, Rumların ve diğer azınlığın etkinliğini kırmaktı. Bu amaç uğruna 16 Ocak 1914 yılında Altay Kulübü sportif faaliyetlere başladı. Yunan, Ermeni ve İtalyan takımlarıyla yaptığı maçlarda çok başarılı sonuçlar aldı. 1918 yılında Altay, İtalyan kulübü Garibaldi'ye karşı yaptığı karşılaşmayı 10-0 gibi bir skorla kazanınca buna çok sinirlenen İtalyan General Konsolosluğu, Garibaldi Futbol Kulübü'nün faaliyetine son verdi. Altay, Anadolu’nun işgali başladığında milli direnişin meşalesi haline gelmişti. Ayrıca Celal Bayar, Şükrü Saraçoğlu ve Vasıf Çınar gibi isimler de Altay’ın kuruluşuna katkı sağladılar.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü 14 Ekim 1925 tarihinde Altay Kulübünü ziyaret ettiler. Atatürk, kulüp defterine Altay ile ilgili iltifat dolu sözler yazdı. Öte yandan eski başbakanlarımızdan Adnan Menderes’in 1920’li yıllarda Altay’da kaleci olarak oynadığını da belirtelim.


İlklerin Takımı: “Büyük Altay”
                                                  
Altay, birçok ilke imza atmış bir spor kulübüdür. Bu ilklerden bazılarını aşağıda sıraladık.

-Eski adı Fuar Şehirleri kupası olan UEFA Kupası’na katılan ilk Türk Takımı Altay’dır.
-Türkiye Kupası’nı, üç büyükler dışında kazanan ilk ekip Altay’dır.
-Futbol tarihimizde deplasmanda maç oynayan ilk Türk takımı Altay’dır.
-Federasyon Kupasını Anadolu’ya getiren ilk takımdır.
-Kendi bünyesinden iki kulüp daha çıkartan (Altınordu ve Göztepe) ilk Türk takımıdır.


Türkiye Kupasının En Başarılı 5. Takımı

1959 yılına kadar İzmir Futbol Ligi'nde mücadele eden Altay ezeli rakipleri Altınordu'nun 6, Göztepe ve İzmirspor'un 5 ve Karşıyaka'nın 4 şampiyonluğuna karşı 14 şampiyonlukla İzmir futbolunun en büyüğü olmuştur. Profesyonel liglerdeki en iyi derecesi 2 defa elde ettiği 3.lüktür. 41 sezonla Süper Lig'e en çok katılan 6. takımdır. Türkiye Kupası'nda 7 kez final oynayıp 2 kez kupayı kazanan Altay Spor Kulübü, Türkiye Kupası'nın en başarılı 5. takımı olma ünvanını korumaktadır.

1990'lı yılların sonunda İzmir takımlarının futbolda girdikleri kriz Altay'ı da etkilemiş ve siyah-beyazlı takım 1999-2000 sezonunda küme düşmüştür. 2002-2003 sezonunda bir kez daha 1. Ligde boy gösteren takım aynı sezon küme düşmüş ve bir daha yükselememiştir. Altay şuan 3.Lig’de mücadele ediyor. Umarız ki bu şanlı kulüp o eski görkemli günlerine geri döner ve en kısa zamanda hak ettiği Süper Lig’e yükselir.

Şan ve şeref dolu nice yıllara Büyük Altay…

Altay toplumsal duyarlılığı her zaman en üst düzeyde olan bir kulüptür.
Takımın efsanelerinden Mustafa Denizli, frikikten ve özellikle kornerden attığı gollerle büyük ün yaptı.
Altay 1998 UEFA Inter Toto Kupası'nda


Vahap Özaltay,  5 yıl boyunca Fransa'nın Racing Kulübü'nde oynamış Türkiye’nin ilk profesyonel futbolcusudur. Altay sevdalısı Vahap Özaltay 1965’te bir Altay kongresinde konuşma yaparken hayatını kaybetti.


Hiç yorum yok