Devlerin radarındaki genç: Joao Felix


Benfica’nın 19 yaşındaki parlayan yıldızı Joao Felix, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Real Madrid, PSG ve Juventus gibi dünya devlerinin transfer listesinde yer alıyor.

11 Nisan’da oynanan Benfica’nın Eintracht Frankfurt’u 4-2 yendiği Avrupa Ligi çeyrek final maçında Joao Felix hat-trick yaptı. Böylece Avrupa kupalarında hat-trick yapan en geç oyuncu ünvanını kazanmış oldu.

Benfica, oyuncu yetiştirmesi ve bu gençleri Avrupa devlerine yüksek bonsevis ücretleriyle satmasıyla ünlü bir kulüp. David Luiz, Nemanja Matic, Jan Oblak ve Ruis Costa’yı bu oyuncular arasında sayabiliriz.

Neden dünya devleri Felix’in peşinde?

Joao Felix klasik bir santrafor değil, onun için ikinci veya gezici forvet diyebiliriz. Ancak buna rağmen bu sezon Benfica formasıyla ligde 18 maçta 10 gol, Portekiz U21 milli takımıyla ise 7 maçta 4 gol attı.

Lizbon derbisinde fileleri havalandırmasıyla da Benfica taraftarının gözüne giren Felix, Portekiz’in en başarılı kulüplerinden birinde yükselmeye ve dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor.

Portekizli genç yıldızı transfer edecek kulübün keseyi bayağı açması gerekiyor. Çünkü, yakın zamanda Benfica’yla imzaladığı sözleşmesine 120 milyon euro serbest kalma maddesi eklendi. Benfica başkanı ise altyapıdan yetiştirdikleri oyuncularla Şampiyonlar Ligi kupasını kazanma hedeflerinin olduğunu söylemişti, bu yüzden Felix’i de şimdilik satmaya niyetleri yok gibi.


Felix’in oyun stili ne?

Felix, çocukluk kahramanım olarak Kaka’yı görüyorum demişti. Eğer 19 yaşındaki yıldızla çocukluk kahramanını karşılaştıracak olursak ikisi de belirledikleri hedef için güçlü gözlere sahipler ve iyi pasörler. Ayrıca her ikisi de forvetin gerisinde herhangi bir yerde oynayabiliyor.

Felix’in özellikle sol kanattan sağ ayağını kullanarak daha etkili ataklar geliştirdiğini söyleyebiliriz.

Ayrıca, Benfica’nın yeni teknik direktörü Bruno Lage yönetiminde, önceki patronu Rui Vitoria'da olduğu gibi 4-3-3’ün solunda oynamak yerine, 4-4-2’de takımın en golcü ismi Haris Seferovic'in yanında sahadaki yerini alıyor.

Genç yıldızın en zayıf özelliği de çoğu genç oyuncu da olduğu gibi fiziği. Felix’in fiziğinin gelişmesi Benfica için bir öncelik ve bu sezon genç yıldıza fiziksel gücünü arttırmak için özel bir rejim verildi. 


Porto altyapısından bedelsiz olarak Benfica’ya

Altyapı dediğimizde dünyada şüphesiz aklımıza ilk gelen kulüplerden biri, başka bir Portekiz ekibi olan Porto’dur. Porto da aynı Benfica gibi belki de daha fazla dev kulüplere yüksek bonservis bedelleriyle oyuncu transfer etmiştir. Felix de Porto alt yapısında yetişti ancak yetersiz görülmesi nedeniyle 2015’te bedelsiz olarak Benfica’ya gönderildi.

Lizbon'a taşındıktan sonra 16 yaşında Benfica'nın ikinci takımı olan Benfica B’de forma giymeye başladı, bu sezonda Portekiz'in ikinci ligi LigaPro'da 12 maçta 3 gol atabildi.

Bir yıl sonra, genç takımla birlikte, Portekiz 19 Yaş Altı Ulusal Futbol Ligi kupasını kaldırdı ve bu da Estadio da Luz'daki birinci takıma yükselmesini sağladı.


Takım arkadaşlarından övgüler

Benfica’nın forvet oyuncusu Haris Seferovic geçtimiz günlerde yaptığı basın açıklamasında Felix'ten övgüyle bahsetti.

Geçen sezon attığı 34 golle ligin en golcü ismi olan Jonas, “Sadece Benfica'nın hayranlarına değil, Avrupa'daki hayranlarına da potansiyelini gösterebilecek bir oyuncu. Topa karşı üstün kaliteye ve sakinliklere sahip bir çocuk"

Eski Benfica efsanesi Nuno Gomes de ekledi: "Joao Felix çok güçlü, ama yine de gereken seviyeye ulaşması için önünde uzun bir yol var."

Felix’in Porto akademisindeki koçu Bino ise Felix hakkında daha temkinli yaklaşarak “Çok dikkatli olmak zorundayız, bir oyuncuya çok hızlı şekilde değer verildiği bir dönemdeyiz ve bazen gazetelerde her gün o yaşa rağmen en iyi olarak adlandırıldığını görmek kolay olmuyor.” açıklamasında bulundu.

Hiç yorum yok