Güle güle İlhan Ağabey


Gençlerbirliği Kulübünün 39 yıl başkanlığını yürüten Türk futbolunun duayen ismi İlhan Cavcav 81 yaşında hayata gözlerini yumdu. Siyaset ve spor camiasından birçok ünlü ismin katıldığı cenaze töreni Beştepe İlhan Cavcav Tesisleri'nde yapıldı. Türk futboluna modern tesis anlayışını kazandıran Cavcav, takımını hasta haliyle bile yalnız bırakmaz ve tribündeki yerini alırdı. Türk futbolunu yasa boğan bu ismin yaşamını mercek altına aldık.

Priştine’den Türkiye’ye göç eden bir ailenin çocuğu olan İlhan Cavcav, 1935 yılında Ankara, Hamamönü’nde doğdu. Eğitim yaşamına Ankara 10. Yıl İlkokulu’nda başlayan Cavcav, öğrencilik yılları boyunca bir yandan da babasının işlettiği değirmende çalıştı. Bazen değirmende un çuvalı taşıdı, bazen de arabalara ekmek yükledi. Gençlerbirliği’nin kurulduğu Ankara Atatürk Lisesi’nde eğitimine devam eden Cavcav, ailesinin artan işleri nedeniyle ortaokuldan sonra eğitimine son verip, 14 yaşında aile şirketinin veznesinde ve sonrasında şirket muhasebesinde çalışmaya başladı.

İlhan Cavcav, 16 yaşındayken Maskespor kadrosuna katıldı ve santraf (stoper) mevkisinde oynamaya başladı. 19 yaşında PTT'de oynarken kendisine profesyonelliğe geçiş sözleşmesi teklif edilse de, fabrikadaki işleri nedeniyle sözleşmeyi kabul etmedi ve amatör futbolcu olarak oynayabileceği Bahçeli Gençlik Spor'a gitti. Bahçeli'deki ilk maçını PTT'ye karşı oynayacak olan Cavcav, eski takımı PTT karşısında duygusal davranabileceği gerekçesiyle oynatılmadığı için futbolu bıraktı.

İlhan Cavcav, futbol yaşamına nokta koyduktan sonra 1950 ile 1970 yılları arasında yoğun bir şekilde iş hayatına yöneldi. Satın aldığı arsaların üstüne kurduğu un fabrikalarıyla Ankara'nın önemli sanayicilerinden biri haline gelen Cavcav, 1978'de Gençlerbirliği başkanlığına seçildi. Cavcav, başkan olduğunda Gençlerbirliği amatörlüğün kapısındaydı. 2. ve 3. liglerin birleştirilmesini futbol yöneticilerine kabul ettiren İlhan Cavcav, böylelikle Gençlerbirliği’nin tekrar 2. Lig’e dönmesini sağladı. Bir sezon sonra 1. Lig’e yükselen Gençlerbirliği, 1988 yılından beri Türkiye Birinci Ligi’nin süreklilik açısından en başarılı 5. takımı oldu.

Cavcav, 1981'den bu yana yürüttüğü Gençlerbirliği başkanlığı süresince 2 kez Türkiye Kupası Şampiyonluğu yaşadı. Türk futbolunun efsane ismi; Gençlerbirliği Kulübü Başkanlığı'nın yanı sıra 3 dönem Kulüpler Birliği Vakfı Başkanlığı da yaptı. 

Kırmızı-siyahlı kulübün tesislerini modern bir görünüme kavuşturan Cavcav, Gençlerbirliği'ni ekonomik 
açıdan ciddi bir refah seviyesine çıkardı.

İlhan Cavcav 37 yılda 42 teknik adamla çalıştı.

Cavcav, Afrika kıtasından getirdiği düşük maliyetli futbolcuları İstanbul kulüplerine yüksek bedellerle satmasıyla şöhretine şöhret kattı. Başkent ekibi 1999 yılında Geremi Nijtap’ı 5 milyon Euro karşılığında Real Madrid’e satmıştı.

Başkent ekibi 2003-2004 sezonunda Blackburn Rovers, Sporting Lizbon ve Parma'yı geçerek UEFA Kupası'nda 4. Tur'a yükseldi. Bu turda İspanya'nın Valencia takımını sahasında 1-0 yendi. Deplasmanda uzatmalarda rakibine 2-0 ile boyun eğdi. Valencia o sezon UEFA Kupası'nı kazanırken, kupada yenildiği tek takım kırmızı siyahlı ekipti.

İlhan Cavcav, dizi ve tiyatro oyuncusu Erdal Beşikçioğlu’nun dayısıdır.

Efsane başkan son yolculuğuna uğurlanıyor.

Hiç yorum yok