Neden 11 kişi? Neden 90 dakika?


Maçların 11 kişiyle ve 90 dakika oynanacağı futbolun temel kurallarındandır. Peki, hiç düşündünüz mü, bu kurallar nasıl ortaya çıktı? Gelin bu ilginç ve tesadüfi hikayeye beraber göz atalım.

Tarihin ilk futbol kulübü olan Sheffield FC, 1858’de “Rules, Regulations and Laws of Sheffield FC” adında futbolun ilk anayasası niteliğinde bir kitapçık çıkarttı. 5 yıl sonra Londra’da kurulmuş 11 takımın temsilcisi toplanarak bu kitapçıktaki bazı maddeleri düzenlediler. Örneğin, elle oynamaya izni verilen madde kitapçıktan çıkartıldı fakat futbolun kaç kişiyle oynanacağı ve kaç dakika süreceği gibi temel konular belirlenmedi.

O yıllarda futbol bugün kulağa çok ilginç gelecek şekilde oynanıyordu. Takımlar kaç futbolcuya sahipse hepsi sahada yerini alıyordu. Bazı maçlar 20’ye 20, bazıları ise 10’a 14 oynanıyordu. Ayrıca kaleci kaidesi de yoktu, pozisyon sırasında 2 oyuncu kaleci görevini üstleniyordu. Maçların süresine gelecek olursak bazı maçlar 2 saati bile geçiyordu.

Sheffield FC genellikle maçlarına 11 kişiyle çıkıyordu. Bunu bir standarta oturtmak isteyen dönemin kulüpleri, Sheffield FC'i örnek alarak maçlara 11 kişi çıkma kararı aldılar ve 1866’dan itibaren maçlar 11 kişiyle oynandı.

Maçların 90 dakika oynanması ise 1866’da Sheffield FC ve diğer kulüplerin karmasıyla oynanan maç sonucu ortaya çıktı ancak bu kuralın kitapçığa eklenmesi 1877’yi buldu. 90 dakika kuralının tam olarak nereden geldiği hala bir muamma olma özelliğini koruyor.

Bu kurallarda hemfikir olundu peki sahada kaç oyuncu ve kaç kaleci olmalıydı ? Sayının önce 15 olarak belirlenmesi fikri ortaya atıldı. Büyük tartışmalar sonucu tek kaleciye karşı en mantıklı çözüm bulundu ve sayının 10’a düşürülmesine karar verildi.

İşte futbolun 2 temel kuralı bu şekilde ortaya çıktı.

Hiç yorum yok