Liderin Sırrı Ne ?



 Geçen yılı 4.olarak tamamlayan ve dikkatleri üzerine çeken Başakşehir takımı bu sene daha da iyi bir performans sergileyerek sezonun ilk yarısını namağlup ve 36 puanla lider bitirdi.

Sezonu Erken Açtılar

Turuncu Lacivertliler ilk yarıyı lider bitirmenin yanı sıra en çok gol atan ve en az gol yiyen takım unvanlarına da sahip. 16 galibiyet ve 6 beraberlikle namağlup olan bu takımın başarısının arkasında birçok etken mevcut. Bu etkenlerden bir tanesi de Başakşehir'in  UEFA Avrupa Ligi maçları nedeniyle sezonu erken açması.Şuan hiç yenilgisi olmayan ve Hırvat Ligi'nde Dinamo Zagrep'in 6 puan önünde lider olan güçlü Rijeka takımını 0-0 ve 2-2' lik skorlarla mağlup etmişlerdi. Daha sonra ise kura şansızlığına maruz kalıp Shaktar'la eşleştiler. Milli kalecimiz Volkan Babacan'ın "Adamlar her yerden, durmadan atak yaptılar, başım döndü" açıklaması Shaktar'ın nasıl bir takım olduğunu özetliyor. Shaktar gibi güçlü bir takımla yapılan maçlarla sezona başlamak Başakşehir'e tecrübe kazandırdı.


Başarının Baş Mimarı: Abdullah Avcı

Abdullah Avcı'nın başarısı uzun bir sürecin ve planın sonucudur. Avcı, takım oyununu oyuncularına iyi aşılamış. Her oyuncu birbirinin eksiğini kapatmaya çalışıyor. Başakşehir takımı taktiksel olarak ise fırsat oyununu esas alıyor ve rakibinin hatalarını çok iyi değerlendiriyor. Abdullah Avcı, yeniliklere açık bir teknik adam. İlk zamanlarda defansif ve kontrataklara dayalı oyunu esas alırken Emre'nin transferiyle birlikte set oyununu benimsedi. Şuan ise organize atak becerisine ve geri duruma düştükten sonra maçı galip bitirebilme yetkinliğine sahip bir takım inşa etmiş durumda.



Başarılı Takım Savunması

Başakşehir'in 11 gol ile ligin en az gol yiyen takımı olmasında savunmanın etkisi yadsınamaz. Takım savunmasının en etkili iki ismi Volkan Babacan ve Yalçın Ayhan'dır. Özellikle Yalçın Ayhan savunmanın lideri konumunda bulunuyor. Tecrübeli oyuncu, 34 yaşında olmasına rağmen Milli Takıma yükseldi. Volkan Babacan'a ise başarılı savunma sayesinde bu sezon fazla iş düşmedi. Epurenau da savunmadaki yetenekli oyunculardan biri. Ayrıca, Türkiye Ligi'inde iyi savunmanın etkili hücumdan daha önemli olduğunu ve Başakşehir'in de bu durumu iyi kullandığını söyleyebiliriz.

Başakşehir'in bekleri için ise aynı şeyleri söylememiz güç. Sene başında Çaykur Rizespor'dan transfer edilen Eren Albayrak bu sezon bekleneni veremedi. Rize'deyken birçok asist yapan 25 yaşındaki sol bekin Başakşehir'de henüz gole katkısı yok. Ferhat Öztorun, Uğur Uçar ve Cenk Ahmet'in ise başarılı bir performans sergilediklerini ifade etmek güç. Bu nedenle devre arasında yapılacak bir bek transferi Başakşehir için etkili olabilir.



Kaptan'ın Rolü Büyük

Abdullah Avcı'nın ilk 5 yılında oyun planındaki en önemli eksiği orta sahadaki yaratıcılıktı. Emre ve Mossoro takviyeleri oyun kalitesini yükseltti ve takımın kanatlarda da etkin olmasını sağladı. Emre yaşına rağmen büyük bir yetenek ve Başakşehir için çok önemli bir faktördür. Onun hırsı, mücadelesi ve duran toplardaki başarısı takıma büyük bir güç kazandırmaktadır.

Avcı'nın en büyük kozlarından biri olan Edin Visca 5 golle takımın en golcü oyuncusu konumunda. Visca lige yüksek bir formla başladı. İlk 9 maçta 4 gol 3 asistlik başarılı bir performans sergileyen Visca son 7 maçta 1 gol 1 asist yaparak form düşüklüğü yaşadı. Bu durum yine de Visca'nın takım için önemli bir oyuncu olduğu durumunu ortadan kaldırmaz. Boşnak oyuncu toplam 1705 dakika formayı terletti ve istikrar abidesi olduğunu ispatladı.



Genç Yetenek Cengiz Ünder

Rijeka maçında 74.dakikada Visca'ya yaptığı asistle turu getirdi Cengiz Ünder. 19 yaşında olmasına karşın ilk 11'in değişmezi oldu. 16 maçın 16'sında da ilk 11 de oynadı ve 3 gol 4 asistle başarılı bir dönem geçirdi. Top hakimiyeti iyi ve çelimsiz gibi görünmesine rağmen ikili mücadelelerde yetenekli bir oyuncu. Altınordu'nun Türk futboluna sunduğu genç yetenek önceki yıllarda sürekli forma giyen Doka'yı kulübeye hapsetti. Son maçlarda performansının düştüğünü ama bunun olağan olduğunu belirtmek gerekir.

Başakşehir'in hücum mentalitesi rakibi eksik adamla yakalamaya dayanıyor. Çok pasla gole gitmek yerine set haline rakip kaleye ilerliyorlar. Cengiz ve Visca'nın hızı Emre ve Mossoro'nun zekasıyla rakibi hazırlıksız yakalama konusunda yetenekliler. Takımın santraforu Mehmet Batdal'ın 4 golü var. Batdal, Abdullah Avcı'nın takım oyununa uyum sağlayan bir isim olsa da gol noktalarında biraz etkisiz ve son 6 maçtır golü yok. Yedekleri Pektemek ve Cikalleshi ise formda değiller. Bu yüzden devre arasında bir santrafor transferi hiç fena olmaz.



Dezavantajı: Yetersiz Taraftar Desteği

Başakşehir'in en büyük dezavantajlarından biri taraftar desteğinin yetersiz olması. Passolig satışında 11.ler ve maçlarına ortalama 2000-2500 seyirci geliyor. Öte yandan takımın seyirci kitlesinin arttığını ve taraftar baskısının olmamasının da takımı olumlu etkilediğini ifade edelim.

Başakşehir iyi yönetilen bir kulüp ve birçok Türk kulübünün aksine maddi sıkıntısı da yok. Kulüp başkanı Göksel Gümüşdağ, takımla ve antrenörle uyumlu bir görüntü sergiliyor.



Başakşehir'i Sezonun İkinci Yarısında Neler Bekliyor

Son 5 maçında 4 beraberlik ve 1 galibiyet alan turuncu lacivertliler için kolay bir dönem olmayacak. Topla oynamak isteyen rakibi seven Başakşehir takımı özellikle Anadolu takımlarıyla oynadığı müsabakalarda zorlanacak gibi görünüyor. Öte yandan serseri top kazanma sıralamasında en dipte olduklarını da belirtelim. Avcı'nın öğrencileri büyük emek karşılığında küçümsenmeyecek bir başarı elde ettiler. Dolayısıyla Başakşehir'in şampiyonluğuna hayal gözüyle bakılmamalı.

Transfere hızlı başlayan İstanbul temsilcisi Gençlerbirliği' nden İrfan Can Kahveci'yi kadrosuna kattı. 21 yaşındaki yetenekli oyuncu 1 gol 2 asistlik bir performans sergiledi. Aynı zamanda U21 Milli Takımının vazgeçilmezlerinden biri olan İrfan Can Başakşehir'de kendini geliştirir ve Avcı'nın takım oyununa uyum sağlarsa Türk futbolunun gelecekteki en önemli isimlerinden biri olabilir.

Hiç yorum yok